Home Clubkampioenschappen
Clubkampioenschappen PDF Afdrukken
dinsdag 23 november 2010 02:44

Kamp, hike, spellenmiddag. Door al die extra activiteiten die Shizen Hontai organiseert zou je bijna vergeten dat het hier om een judovereniging gaat. Gelukkig wordt er ook voor de echte judoka's iets georganiseerd, waar ze hun kunsten kunnen laten zien en waar ze zich kunnen bewijzen op een echt toernooi: de clubkampioenschappen.

Alle judoka's van de vereniging, jong en oud, mogen meedoen aan dit groots opgezette evenement. Natuurlijk wordt er wel rekening gehouden met leeftijd en gewicht, zodat je altijd tegen judoka's judoot die ongeveer even oud zijn en even zwaar. Er wordt echter niet gelet op verschillen in band of slip. Het gaat er serieus aan toe op zo'n toernooi: echte scheidsrechters en een wedstrijdadministratie, bestaande uit twee personen, die de tijd en de scores bijhoudt. De wedstrijden die twee of drie minuten duren, beginnen staand (randori tazi-waza), maar als de judoka's op de mat terechtkomen en er is geen ippon gescoord, dan gaan ze door met een grondpartij (randori ne-waza) totdat de scheidrechter de wedstrijd stillegt (matté). Daarna gaan de judoka's weer staand verder.

Je ziet dus dat een goede wedstrijdjudoka zowel staand als op de grond moet kunnen judoën. De westrijden worden gespeeld in pouls van vier tot zes judoka's. Alle judoka's in een poul moeten tegen elkaar judoën en degene die op het eind de meeste punten heeft gescoord heeft gewonnen en mag op het erepodium zijn prijs in ontvangst nemen. Afhankelijk van hoeveel deelnemers er in een poul zitten, zijn er één, twee of drie prijzen te vergeven. De judoka's die zich als eerste en tweede klassificeren mogen bovendien meedoen aan 'alle categoriën'. Dit zijn alle judoka's van een bepaalde leeftijdsgroep bij elkaar, waarbij er dus niet naar gewicht wordt gekeken. Dit zijn extra zware wedstrijden, want er kunnen judoka's meedoen die een stuk zwaarder zijn dan jij bent. Bovendien hebben alle deelnemers al de eerste of tweede plaats gewonnen in hun eigen gewichtsklasse, dus er zitten geen gemakkelijke tegenstanders meer tussen. Er wordt nu ook gejudood volgens het afvalsysteem, wat inhoudt dat je elke wedstrijd moet winnen. Zodra je een wedstrijd verliest, lig je eruit en kun je niet meer winnen. Deze extra zware categorie wordt dan ook beloond met een extra grote beker voor de winnaar. In elke leeftijdsgroep is er uiteindelijk dus één kampioen 'alle categoriën'.

Het klinkt allemaal heel erg moeilijk en heel zwaar, maar dat valt gelukkig wel mee. Alle judoka's van de vereniging mogen meedoen aan dit toernooi en gelukkig doen ook bijna alle judoka's mee. Ook judoka's die nog de witte band hebben en die pas kort lid zijn van Shizen Hontai doen mee en het gebeurt regelmatig dat deze jongens en meisjes met de eerste prijs naar huis gaan. Er doen ook geen judoka's van andere verenigingen of sportscholen mee. Ook de judoka's die geen prijsje hebben gewonnen doen de volgende keer gewoon weer mee, want meedoen is tenslotte veel belangrijker dan winnen. Bovendien krijgen alle deelnemers een aandenken, dus niemand gaat met lege handen naar huis.

Inschrijfformulieren voor de clubkampioenschappen worden een aantal weken vantevoren in de judoles uitgedeeld en kunnen ook weer bij de eigen judotrainer worden ingeleverd.