Home Herfsttoernooi
Herfsttoernooi PDF Afdrukken
dinsdag 23 november 2010 02:45

Ieder jaar ergens in oktober of november organiseert onze vereniging het zogeheten herfsttoernooi. Net als bij onze jaarlijkse clubkampioenschappen strijden judoka’s tegen elkaar voor de mooie prijzen en een plaats op het erepodium. Er is echter wel één groot verschil tussen de clubkampioenschappen en het herfsttoernooi. Tijdens het herfsttoernooi strijden de judoka’s niet alleen tegen judoka’s van de eigen vereniging, maar ook tegen judoka’s uit andere verenigingen. Judoverenigingen uit o.a. Middelbeers, Bladel en Heeze worden hiervoor uitgenodigd.

Als alle inschrijvingen binnen zijn, kan er gestart worden met de voorbereidingen. Als eerste wordt de poolindeling gemaakt. Iedere pool bestaat uit 4, 5 of 6 judoka’s (daar wordt naar gestreefd). Alle judoka’s die bij elkaar in één pool worden geplaatst zijn van dezelfde leeftijd en zeker niet onbelangrijk van hetzelfde gewicht. De poolindeling is natuurlijk niet de enige voorbereiding die getroffen moet worden. Vrijwilligers worden gevraagd voor de jurytafels en om scheidsrechter te zijn. De mensen achter de jurytafel houden nauwkeurig bij wat de scheidsrechter allemaal zegt. Ze nemen de tijd waar en noteren de punten die de scheidsrechter geeft op het scorebord. Als alle voorbereidingen gedaan zijn en we genoeg medewerkers voor ons herfsttoernooi verzameld hebben zijn we er allemaal klaar voor.

Vroeg in de ochtend stromen op de dag van het toernooi de eerste judoka’s binnen. Alle judoka’s worden voor aanvang van de wedstrijden nog even gewogen, om er zeker van te zijn dat er een eerlijke strijd geleverd kan gaan worden. Na de weging is het wachten op je naam. Ben je aan de beurt dan wordt je naam omgeroepen en wordt er bij verteld naar welke mat je mag gaan en dan gaat het echt beginnen.

Gelukkig is je trainer meestal in de beurt die je nog wat laatste tips kan geven. In de zaal zitten waarschijnlijk je ouders en broertjes of zusjes, misschien heb je zelfs wel vriendjes en vriendinnetjes en opa’s en oma’s megenomen om je aan te moedigen. Met al deze steun kun je er vol tegenaan. Er kunnen in iedere pool natuurlijk maar drie winnaars zijn en dus zijn er ook altijd een aantal verliezers. Hoewel het verlies soms erg moeilijk kan zijn, gaan de meeste judoka’s na deze inspannende dag weer moe en voldaan naar huis en kunnen wij als vereniging weer terugkijken op een leuke, sportieve dag voor al onze judoka’s.

Inschrijfformulieren voor het herfsttoernooi worden een aantal weken vantevoren in de judoles uitgedeeld en kunnen ook weer bij de eigen judotrainer worden ingeleverd.