Home Nieuwsarchief Jiujitsu Bartitsu / L’art de se Defendre dans la Rue
Bartitsu / L’art de se Defendre dans la Rue PDF Afdrukken
donderdag 08 juli 2010 14:36

Rond 1900 heerste in de grote steden in Europa angst voor overvallen en berovingen. In Londen sprak men over Hooligans en in Parijs had men het vooral over Les Apaches. Vooral de middenklasse voelde de noodzaak zich te kunnen verdedigen.

In London werd in 1899 een school voor zelfverdeding gestart door Barton-Wright. Deze Barton-Wright had een aantal jaren in Japan geleefd en gewerkt. Hij was daar in aanraking gekomen met Judo/Jiu-Jitsu. Na zijn terugkeer in Londen liet hij twee Japanners, Yukio Tani en Sadakazu Uyenishi, overkomen zodat zij het Jiu Jitsu in Londen konden introduceren.

 

Om zijn systeem te vervolmaken nodigde hij nog enkele andere vechtkunstenaars uit Europa uit. De bekendste daarvan is Vigny. Volgens Barton-Wright was het ook nodig om wat te begrijpen van boksstoten en trappen. De Vigny introduceerde zijn systeem van la canne (wandelstok vechten) en bepaalde onderdelen van het Savate.

Bescheiden noemde Barton-Wright zijn systeem Bartitsu, een samentrekking van Barton-Wright en Jiu-jitsu.

De school liep in eerste instantie zeer goed, mede door de demonstraties van de Jiu-Jitsuka’s. Zij versloegen menig worstelaar tijdens wedstrijden die toendertijd in de Vaudevilles werden gehouden.

Na een paar jaar ging het echter bergafwaarts met de school. Men zegt dat onderlinge ruzies en een te hoge contributie de school de das om hebben gedaan. In 1902 sloot de school zijn deuren en raakte Bartitsu in vergetelheid. Pas sinds een aantal jaren is er een opleving van Bartitsu. Vreemd genoeg is dit gestart na het lezen van een verhaal van Sherlock Holmes waarin deze detective melde dat hij zijn aartsvijand Moriarty versloeg door gebruik te maken van ‘Baritsu’. Nieuwsgierig naar de herkomst van Baritsu kwam men uiteindelijk uit bij Bartitsu. Uit verder onderzoek kwam men achter het bestaan van de school en verschillende artikelen van Barton-Wright. Gebaseerd op deze artikelen werd begonnen om Bartitsu weer nieuw leven in te blazen.

Ten tijde van Bartitsu was men in Frankrijk ook bezig met zelfverdediging. Ook in dit geval werd Jiu-Jitsu, Judo, Savate en la Canne als basis gebruikt. Hiervan is veel meer documentatie bewaard gebleven. Vooral de boeken van Emile Andre en Jean-Joseph Renaud bevatten veel informatie. Deze boeken zijn tegenwoordig zelfs nog steeds verkrijgbaar en worden ook nu nog gebruikt door zelfverdedigingsinstructeurs van de franse politie.

De systemen moesten bruikbaar zijn voor iedereen, man, vrouw, jong of oud. Vanuit het Savate werden daarom vooral de lage traptechnieken en de openhand technieken genomen. Op straat had je geen handbescherming en de kans op botbreuken in de hand was zeker aanwezig in geval van stoten met een vuist. Door met een open hand te slaan was de kans op breuken kleiner. Niet iedereen kan hoge trappen plaatsen en deze zijn ook niet altijd effectief uit te voeren.

Het Jiu Jitsu/Judo was meer bedoeld voor vechten op korte afstand. Het ‘Savate/Boksen’ meer voor de middel afstand. Het La canne meer voor de lange afstand.

We zijn nu gestart met een nieuwe groep. De training is gebaseerd Bartitsu en Defendre dans la Rue met extra nadruk op het Jiu Jitsu en Judo. De trainingen zijn vooral gericht op zelfverdeding en is bedoeld voor jong en oud.

Training:
Zaterdag 11.30-12.30
Kempen campus
Minimumleeftijd 10 jaar.
Maximumleeftijd geen !!!!!

Referenties:
www.bartitsu.org
www.defensedanslarue.wordpress.com
Andre, Emile (1910).“Lárt de defendre dans la rue”
Wolf, Tony (2008). “The bartitsu compendium, Volume 1”