Home Shizen Hontai
Geschiedenis van Shizen Hontai PDF Afdrukken
dinsdag 23 november 2010 02:52

medeoprichters

Het was in 1961 dat de judo- en jiu-jitsuvereniging Shizen Hontai is opgericht. Veldhoven was zich aan het uitbreiden en werd steeds groter. De wijk d'Ekker was in opbouw en men vond dat er iets gedaan moest worden voor de jeugd. De personen die bij elkaar kwamen om iets te bedenken voor de jeugd, dachten allereerst aan een voetbalclub. Van de K.N.V.B. kreeg men echter geen toestemming, omdat er al een voetbalclub was. Dit was wel een tegenvaller. Dus werd er gezocht naar een andere sport en die kwam er dan ook. De judosport zat in de lift, denk aan Anton Geesink en Wim Ruska, die beide Olympisch kampioen werden. Zo werd er besloten om te gaan kijken of er animo was voor een judovereniging. De heren Henk Loos, Ad van Osch, Jan van Hoof, Wil speentjes en pastor Geurts gingen aan de slag.

Er werd gezocht naar een trainer en die werd gevonden in de heer Wim Vorstenbosch uit Weert. De heer Ad van Osch werd voorzitter, omdat hij bekend was met de judosport en onder zijn leiding werd “Judovereniging Marvilde” opgericht op 1 oktober 1961. De eerste trainingszaal was aan de Van Vroonhovenlaan. Daar werd in het weekend gedanst en door de week aan judo gedaan, met alle gevolgen van dien. Het gebeurde wel eens dat een judoka glassplinters in zijn voet kreeg, omdat er niet goed was opgeruimd.

Op verzoek van de gemeente was er voor ruim twee jaar een overkoepelend bestuur voor de judo-, voetbal- en korfbalvereniging die onder dezelfde naam in de wijk opereerde. Het bleek echter dat  dit niet de ideale combinatie was en daarom werd besloten om de vereniging weer zelfstandig te maken. De gemeente was ondertussen een grote sporthal aan de Mira aan het bouwen, met daaraan een kleine zaal. De vereniging wilde naar die kleine zaal toe en dat lukte. Toen in de Springplank aan de Mira werd gestart met het geven van trainingen, dachten de leden gelijk aan een naamsverandering. In de ledenvergadering van 23 januari 1974 werd besloten om de vereniging de Japanse naam SHIZEN HONTAI te geven, wat in het Nederlandse "de juiste houding" betekent en ook wel bekend is als de “basishouding” in het judo.

hoofdtrainer Antoon Verblackt

Naarmate de vereniging groeide, kwam er steeds meer behoefte om de structuur van de vereniging professioneler te maken. Daarom besloten de leden om goede statuten op te stellen en deze werden voorgelegd aan notaris Wortelboer. De statuten werden door hem gecontroleerd en na enige aanpassingen werden ze ondertekend op 14 april 1980, waarna de vereniging werd aangemeld bij de kamer van koophandel te Eindhoven.

De vereniging werd steeds groter. Er kwam aerobics bij in 1982 en ook was er animo voor jiu-jitsu. Als laatste kregen we er ook ons eigen fitnesshonk bij. Voor jiu-jitsu werd er een jiu-jitsuka opgeleid tot leraar bij de Judo Bond Nederland. Behalve in de Springplank en in de Berkt werd er een aantal jaar in Zeelst getraind en in sporthal de Norenberg in de Heikant. Zodra echter de Atalanta klaar was en na veel gepraat met de gemeente een kleine zaal was aangebouwd, zijn we in alle tevredenheid in de Atalanta gaan trainen. Helaas privatiseerde de gemeente de Atalanta na enkele jaren, waardoor we weer op zoek gingen naar andere locaties binnen Veldhoven. Uiteindelijk vonden wij onderdak bij de Berkt. In goed overleg met de leiding en door wat te schuiven met de uren lukte het om alle lesuren hier onder te brengen.

Aerobics en fitness hebben wij tegenwoordig niet meer, maar Shizen Hontai geeft 6 dagen per week judo- en jiu-jitsules op verschillende locaties in Veldhoven aan haar leden in de leeftijd van 5 tot 80 jaar.

Ben je nog geen lid, maar wil je wel een keer meedoen met een (proef)les judo of jiu jitsu? Neem dan contact op met onze secretaris of stuur een e-mail aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .