Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai

Ontmoeten Ontladen Ontplooien

Tijdens de Shizen Hontai Clubkampioenschappen strijden de judoka’s van de vereniging om de titel. Mag jij je aankomend jaar in jouw gewichts- en leeftijdsklasse Shizen Hontai Clubkampioen noemen? Wie weet! Het is in elk geval ieder jaar weer een spannende strijd!

Het clubkampioenschap is een echt judotoernooi. Een competitie waar judoka’s op meerdere wedstrijdmatten, voorzien van een tafeljury en onder leiding van een scheidsrechter, het judogevecht (randori) met elkaar aangaan. Alle leden mogen meedoen: jong en oud.

Gelijke kansen en extra kansen

Het is belangrijk te weten dat je tijdens deze officieuze kampioenschappen strijdt tegen judoka’s die een vergelijkbaar gewicht en ongeveer dezelfde leeftijd hebben als jij. En verder gaat het er hetzelfde aan toe als op een normaal toernooi: met officiële scheidsrechters en een tafeljury.

De mensen van de tafeljury houden de tijd – een wedstrijd duurt twee tot drie minuten – en de scores bij. Die scores verschijnen op het scorebord, zodat jij en alle andere mensen kunt zien voor wie welk punt is. Een andere taak van de tafeljury is het bijhouden van de wedstrijdpoules: wie heeft er gewonnen en wie heeft er verloren?

Een poule bestaat uit vier tot zes judoka’s, zodat iedereen minimaal een keer tegen elkaar moet judoën. De gewonnen wedstrijden en het aantal gescoorde punten worden opgeteld en diegene met de meeste punten wordt de nieuwe Shizen Hontai Clubkampioen. Die staat op de hoogste trede van het podium.

Maar er is meer! Want alle eerste en tweede prijswinnaars mogen meedoen aan de open categorie. In die wedstrijdpoule judo je tegen de prijswinnaars uit andere poules. Dan sta je ineens tegenover een leeftijdsgenoot die groter, kleiner, zwaarder of lichter is dan jij. Dat zijn soms best zware wedstrijden.

De poules van de open categorie werken volgens een afvalsysteem. Verlies je, lig je eruit. Dan krijg je geen herkansing meer. Win je alle wedstrijden, ben je de grote kampioen en krijg je een extra mooie beker!

De wedstrijden

Je begint de judowedstijd zodra de scheidsrechter het teken hajime geeft: je groet je tegenstander en gaat van start. Tijdens de partij kun je staand (tazi-waza) judoën, waarbij je probeert een worp te maken. Of je gaat na een (mislukte) worp verder met een grondgevecht (ne-waza).

Ben je niet actief genoeg op de grond, stap je buiten de mat of val je niet genoeg aan, legt de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk stil (matte). De scheidsrechter legt uit waarom de wedstrijd even stilligt en na een volgend hajime vervolg je de partij.

De wedstrijd is afgelopen zodra je jouw tegenstander op de rug gooit (ippon), als je hem of haar 20 seconden in de houdgreep hebt vastgehouden of als de wedstrijdtijd verstreken is. Degene met de beste score wint op zo’n moment. Of de scheidsrechter wijst een winnaar aan: degene die het meest heeft aangevallen tijdens de partij.

Doe jij mee?

Sta jij te popelen om mee te doen? In de agenda lees je wanneer de volgende Shizen Hontai Clubkampioenschappen gehouden worden. Houd de nieuwsberichten of de Facebookpagina in de gaten voor meer informatie. Een aantal weken voor de kampioenschappen ontvang je via je judoleraar een uitnodiging voor deelname. Nadat je deze samen met je ouders of verzorgers hebt ingevuld, geef je deze terug aan je leraar.

Dus doe je best en let goed op tijdens de trainingen. En wie weet sta jij de volgende keer met die grote beker in je handen!

 

Uitslagen clubkampioenschappen 2018

 123e plaats

Zondag 8 april streden de clubleden weer om de felgebeerde clubkampioenstitels in Sporthal Den Ekkerman.

En wat was het weer een feest! Meer dan 65 judoka's hadden zichtbaar plezier op de mat. Een zeer sportieve en motiverende dag. Lees snel verder voor de uitslagen. 

Judo, jiujitsu en nog veel meer

Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai organiseert regelmatig activiteiten voor de leden.
Zo kun je jaarlijks meedoen aan een gezellige spellenmiddag en mag je mee op jeugdkamp.
Twee keer per jaar strijden de judoka’s van Shizen Hontai met elkaar of met judoka’s uit de regio om de kampioenstitels.
Daarnaast doen de wedstrijdjudoka’s regelmatig mee aan toernooien in de omgeving van Veldhoven.
In de agenda lees je wanneer de diverse clubactiviteiten plaatsvinden.
Judo

Judo

Judo is leuk! Met diverse spel- en stoeivormen leer je valbreken, train jij je coördinatie en versterk jij je balans. Het spel stimuleert je de basisvormen uit te bouwen tot een daadwerkelijke judotechniek. Oefenen doe je met je maatje, vanuit wederzijds respect. Je groet, werkt samen, leert en geniet.

Lees meer >>

Jiujitsu

Jiujitsu

Jiujitsu maakt je sterk! Deze Japanse krijgskunst bestaat uit een combinatie van judo- en karatetechnieken. Een aanval pareren met een slag, stoot of trap versterkt je weerbaarheid. Zowel fysiek als mentaal. Jiujitsu gaat een stap verder dan judo en is daarom geschikt voor iedereen van acht jaar en ouder.

Lees meer >>

A-judo

A-judo

A-judo is voor iedereen! Judo denkt niet in beperkingen, maar past zich aan op ieders mogelijkheden. In kleine lesgroepen en in een veilige, vertrouwde en gestructureerde omgeving. Zodat je de een-op-een-aandacht krijgt die je nodig hebt. En zodat jij ontspannen en zonder enige groepsdruk kunt sporten.

Lees meer >>

Judopak bestellen?

Judopak bestellen?

Bestel hier

Merchandise kopen?

Merchandise kopen?

Bestel hier