Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai

Ontmoeten Ontladen Ontplooien

Het Shizen Hontai Herfsttoernooi vindt jaarlijks plaats – de naam verraadt het al – in de herfst. Meestal ergens in oktober of begin november. De leden van de wedstrijdorganisatiecommissie nemen de organisatie voor hun rekening: zij zorgen voor een mooie, sportieve en vooral leuke judodag.

Net als bij de Shizen Hontai Clubkampioenschappen strijd je bij dit toernooi tegen andere judoka’s en kun je mooie prijzen en een plaats op het erepodium winnen. Er is echter één groot verschil met de clubkampioenschappen: aan het Herfsttoernooi doen ook judoka’s van andere judoclubs mee.

Gelijke kansen en extra kansen

Het is belangrijk te weten dat je tijdens het Shizen Hontai Herfsttoernooi strijdt tegen judoka’s die een vergelijkbaar gewicht en ongeveer dezelfde leeftijd hebben als jij. En verder gaat het er hetzelfde aan toe als op elk ander toernooi: met officiële scheidsrechters en een tafeljury.

De mensen van de tafeljury houden de tijd – een wedstrijd duurt twee tot drie minuten – en de scores bij. Die scores verschijnen op het scorebord, zodat jij en alle andere mensen kunnen zien voor wie welk punt is. Een andere taak van de tafeljury is het voeren van de wedstrijdadministratie en het bijhouden van de wedstrijdpoules.

Een poule bestaat uit vier tot zes judoka’s, zodat iedereen minimaal een keer tegen elkaar moet judoën. De gewonnen wedstrijden en het aantal gescoorde punten worden opgeteld en degene met de meeste punten wordt de nieuwe Shizen Hontai Herfstkampioen. Die staat op de hoogste trede van het podium.

De wedstrijden

Je begint de judowedstijd zodra de scheidsrechter het teken hajime geeft: je groet je tegenstander en gaat van start. Tijdens de partij kun je staand (tazi-waza) judoën, waarbij je probeert een worp te maken. Of je gaat na een (mislukte) worp verder met een grondgevecht (ne-waza).

Ben je niet actief genoeg op de grond, stap je buiten de mat of val je niet genoeg aan, legt de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk stil (matte). De scheidsrechter legt uit waarom de wedstrijd even stilligt en na een volgend hajime vervolg je de partij.

De wedstrijd is afgelopen zodra je jouw tegenstander op de rug gooit (ippon), als je hem of haar 20 seconden in de houdgreep hebt vastgehouden of als de tijd verstreken is. Degene met de beste score wint op zo’n moment. Of de scheidsrechter wijst een winnaar aan: degene die het meest heeft aangevallen tijdens de partij.

Doe jij mee?

Sta jij te popelen om mee te doen? In de agenda lees je wanneer het volgend Shizen Hontai Herfsttoernooi gehouden wordt. Houd de nieuwsberichten of de Facebookpagina in de gaten voor meer informatie. Een aantal weken voor de kampioenschappen ontvang je via je judoleraar een uitnodiging voor deelname. Nadat je deze samen met je ouders of verzorgers hebt ingevuld, geef je deze terug aan je leraar.

Dus doe je best en let goed op tijdens de trainingen. Wie weet sta jij de volgende keer op die hoogste trede van het podium!

 

Judo, jiujitsu en nog veel meer

Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai organiseert regelmatig activiteiten voor de leden.
Zo kun je jaarlijks meedoen aan een gezellige spellenmiddag en mag je mee op jeugdkamp.
Twee keer per jaar strijden de judoka’s van Shizen Hontai met elkaar of met judoka’s uit de regio om de kampioenstitels.
Daarnaast doen de wedstrijdjudoka’s regelmatig mee aan toernooien in de omgeving van Veldhoven.
In de agenda lees je wanneer de diverse clubactiviteiten plaatsvinden.
Judo

Judo

Judo is leuk! Met diverse spel- en stoeivormen leer je valbreken, train jij je coördinatie en versterk jij je balans. Het spel stimuleert je de basisvormen uit te bouwen tot een daadwerkelijke judotechniek. Oefenen doe je met je maatje, vanuit wederzijds respect. Je groet, werkt samen, leert en geniet.

Lees meer >>

Jiujitsu

Jiujitsu

Jiujitsu maakt je sterk! Deze Japanse krijgskunst bestaat uit een combinatie van judo- en karatetechnieken. Een aanval pareren met een slag, stoot of trap versterkt je weerbaarheid. Zowel fysiek als mentaal. Jiujitsu gaat een stap verder dan judo en is daarom geschikt voor iedereen van acht jaar en ouder.

Lees meer >>

A-judo

A-judo

A-judo is voor iedereen! Judo denkt niet in beperkingen, maar past zich aan op ieders mogelijkheden. In kleine lesgroepen en in een veilige, vertrouwde en gestructureerde omgeving. Zodat je de een-op-een-aandacht krijgt die je nodig hebt. En zodat jij ontspannen en zonder enige groepsdruk kunt sporten.

Lees meer >>

Judopak bestellen?

Judopak bestellen?

Bestel hier

Merchandise kopen?

Merchandise kopen?

Bestel hier